Headspace

Headspace is een installatie met mechanica en poppen die volautomatische aangestuurd wordt. Eén persoon uit het publiek kan plaats nemen in een groot hoofd, die als een helm opgezet wordt. Voor 2 minuten wordt hij/zij ondergedompeld in een mechanische schouwspel die op in een intieme en persoonlijke manier beleefd kan worden. De installatie is doorlopend, het publiek kan om de beurt in één van de 4 hoofden plaats nemen.

Het concept is een rustige ruimte te creëren voor het publiek, even afgesloten van de buitenwereld. Gelegenheid voor een meditatieve en onderhoudende ervaring waarin van alles kan gebeuren. Alles wat er te zien en horen valt, is tastbaar aanwezig, vlak voor de neus van het publiek, voor één stel ogen. Het mobieltje kan niet mee naar binnen het is een ervaring die enkel op dat moment plaats vind…in Headspace.

In de hoofden worden geen schermen of projectie gebruikt, in tegenstelling tot het dagelijks leven waar veel alleen nog op 2D-schaal wordt waargenomen.

Electric Circus heeft altijd gewerkt met de combinatie poppenspel met mechanica en elektronica. zogenaamd animatronics, veelal gebruikt in de filmindustrie. Door het creëren van straat optredens hiermee, kan een uiteenlopend publiek genieten van dit specialisme. In Headspace, het nieuwste project, maakt Electric Circus daarbij gebruik van programmeren i.p.v. afstandbediening om deze ‘animatronics’ te laten bewegen. Dit schept geheel nieuwe mogelijkheden voor Electric Circus, en nog meer verwondering van het publiek…

Headspace is tot stand gekomen in samenwerking met Rolf Meesters.